El lector de Julio Verne

Imatge

Autora: Almudena Grandes

Any de publicació: 2012

Editorial: Tusquets

Nino té nou anys, és fill d’un guàrdia civil i viu amb la seva família al cuartel de Fuensanta de Martos (Jaén). L’estiu que comença la novel-la, en Nino coneix un jove, Pepe el Portugués, que s’instal-la en un molí vell i es fan amics mentre passen llargues estones junts fent tasques al camp, pescant al riu, passejant… però sobretot, mentre en Nino passa de la infantesa a una maduresa pre-adolescent empés per les circumstàncies d’una vida que no pot evitar que sigui com és: “una mierda de vida”, com diu en diverses ocasions.

La novel-la transcorre al llarg dels anys 1947 a 1949, a l’Andalusia rural després d’una oficialment acabada Guerra Civil, però en realitat viva, per les accions dels grups republicans i antifranquistes que encara resistien amagats a les muntanyes.

El lector de Julio Verne forma part del grup de novel-les Episodios de una guerra interminable que Almudena Grandes va iniciar amb Inés y la alegría i que ha de tenir dues novel-les més com a continuació encara no publicades. El retrat dels personatges és intel-ligent i clar i mostra les dues cares d’una guerra cruel i injusta (com qualsevol guerra) en la que la gent es veia forçada a fer i actuar més d’acord a les circumstàncies que pels seus principis.

Un pensament sobre “El lector de Julio Verne

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s