The Shining (El resplandor)

el-resplandorAutor: Stephen King

Any de publicació: 1977

Editorial: Plaza & Janés (De Bolsillo)

Stephen King és considerat un dels millors escriptors moderns d’històries de terror. En la seva extensa bibliografia té reconegudes novel-les com Tommyknockers, Carrie o Misery, entre moltes altres (publica pràcticament un llibre cada any) i potser The Shining, juntament amb It han estat les dues que més m’han impactat per la forma en què King aconsegueix atrapar el lector en una atmosfera angoixant i terrorífica, de tal manera que és molt difícil deixar de llegir.

The Shining s’inicia amb una introducció a la família protagonista, formada per en Jack Torrance, un escriptor poc afortunat que fa temps que no publica cap novel-la, la seva dona Wendy i en Danny, el fill de cinc anys. En Jack, desesperat per no poder aportar ingressos i atrapat pels deutes es veu obligat a acceptar una feina una mica especial: vigilar un hotel de luxe a Colorado, distanciat a 65 km del poble més proper i que, en arribar l’hivern, quedarà colgat per la neu fins a l’arribada de la primavera. El que en Jack i la seva família no saben és que a l’hotel Overlook temps enrera van succeir una sèrie d’esdeveniments que formen part de l’hotel fins a extrems insospitats.

De la novel-la en destaca el tractament que es fa de la problemàtica d’aquesta família de classe mitja. El motiu pel qual en Jack està a l’atur és pels repetitius problemes amb l’alcohol que ha tingut i que afecten a la seva relació amb la Wendy, però sobretot amb en Danny. Un Danny que estima bojament el seu pare i que ha rebut un do especial, una “resplandor” que li permet percebre amb força la psique dels altres.

Se n’han fet dues adaptacions cinematogràfiques. La més coneguda, dirigida per Stanley Kubrick i protagonitzada per Jack Nicholson, de l’any 1980, i una minisèrie televisiva, amb guió del propi King, gravada l’any 1997 i rodada a l’hotel Stanley, de Colorado, font d’inspiració directa per a Stephen King durant unes vacances familiars.

La literatura de terror no m’agrada especialment, però he de reconéixer que The Shining em porta molts bons records. Aquella sensació de no poder deixar de llegir, tot i saber que el que llegiràs no és una història amable i molt menys simpàtica. És com quan veus una pel-lícula de por i et tapes els ulls, però deixes una petita escletxa per continuar mirant tot i saber del cert que un moment o altre t’emportaràs un ensurt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s