Dublinesos (Dubliners)

20101014-1dublinesosAutor: James Joyce

Any de publicació: 1914 (2006, a Proa Butxaca)

Editorial: Proa

L’obra de Joyce és fonamentalment coneguda per Ulisses, obra cabdal d’aquest escriptor irlandés, nascut a Dublin el 1882, però aviat desplaçat amb la seva família fora d’Irlanda i de Dublin, que tot i la distància, és centre escènic de gran part de les seves obres.

Dublinesos (Dubliners) és la segona de les obres publicades per James Joyce, editada set anys després de Chamber Music i va ser escrita entre el 1904 i el 1914, any que finalment, i després de superar força obstacles va ser publicada. És l’única publicació no novel-lística formant un recull de quinze relats que descriuen amb una naturalesa i realitat sorprenent la vida quotidiana del Dublin de principis de segle XX.

La gràcia de Dublinesos, a més del realisme amb què es descriuen els personatges, les situacions o els escenaris dels relats, és com la pròpia ciutat es converteix en un personatge més essent, de fet, el principal.

Les històries estan aïllades les unes de les altres i cada una té els seus protagonistes, però la forma de fer d’aquests, com s’enfronten a les problemàtiques socials i els escenaris van apareixent en una i altra història, lligant-les subtilment.

Els relats tenen a més un altre vincle, no tan subtil, però igualment genial. Els protagonistes de les diferents històries van creixent a mida que els relats van succeint-se, de forma que en el primer de tots Les germanes, el personatge principal és un nen i, l’últim, Gabriel Conroy d’Els morts és un home en la etapa intermitja de la seva vida que reflexiona sobre la seva vida i les decisions preses.

Els morts, més novel-la curta que relat, és segons els crítics un dels millors relats de la literatura i el 1987 va ser traslladat al cinema per John Huston en la que seria la seva última producció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s