Per més temps que passi

Temps_PassiAutor: Francesc Santolaria

Any de publicació: 2013

Editorial: Meteora

Pàgines: 236

L’editorial Meteora ens porta un nou exemple de bona literatura publicant la segona novel·la de Francesc Santolaria, Per més temps que passi.

La història es dibuixa a través de dos personatges principals, en Nil Bordàs, un empresari capaç de tot per aconseguir l’èxit i la Berta Delclós, una bonica aspirant a actriu amb la que en Nil està completament obsessionat. Tanta és l’obsessió que farà que un detectiu privat segueixi la Berta per mirar de descobrir alguna taca en el seu passat amb què poder extorsionar la noia.

Partint d’aquesta trama inicial, la novel·la es desenvolupa en dos espais temporals, el present, on veurem fins a quin punt l’obsessió d’en Nil és perillosa, i un passat que transcorre uns seixanta anys enrera, un cop acabada la Guerra Civil a Espanya i en ple apogeu del franquisme, però principalment en un mateix espai físic, Barcelona.

Serà a través d’aquests viatges al passat que podrem veure una mica més com havien de sobreviure els no afiliats al règim i què havien de fer i dir per tal de no acabar en una comissaria de policia acusats de traïció o torturats sense motius de pes.

Per més temps que passi és una novel·la més aviat curta, tenint en compte el joc que dóna escriure sobre la memòria històrica i familiar en la postguerra. Fàcilment, l’autor es podria haver enredat a parlar molt més extensament d’una època fosca que fins i tot en els nostres dies, més de cinquanta anys després, hi ha qui no en vol ni sentir-ne a parlar. I tenint en compte el munt de vegades que s’ha tractat aquest tema, és d’agrair que Santolaria no hagi decidit anar per aquest mateix camí, plantejant finalment una novel·la senzilla, sense més pretensions que explicar una petita part de la història d’una família que podria ser la de qualsevol de nosaltres.

Si voleu llegir un fragment, us enllaço un document que Editorial Meteora ha publicat al seu web.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s