Operació Caramel

operacio-caramel_9788497878883Títol: Operació Caramel

Autor: Ian McEwan

Any de publicació: 2013

Editorial: Anagrama / Empúries

Pàgines: 333

La Serena Frome (pronunciat com zoom) és una estudiant jove i molt bonica que en acabar la carrera de matemàtiques a la universitat és reclutada per l’MI5, el servei secret d’intel·ligència britànic. Tot i estar formada i preparada, les seves funcions inicials són molt bàsiques. No obstant un dia les coses canvien i es presenta una oportunitat: l’MI5 està interessat a controlar tant com es pugui les opinions dels ciutadans i per això, ha decidit posar en marxa l’operació Caramel amb la finalitat de fer d’altaveu de les opinions anticomunistes. Per això, la Serena i altres agents hauran de reclutar personatges del món cultural com escriptors o periodistes i assegurar-se que les seves obres o articles serveixen als propòsits de la propaganda capitalista. És aquí quan la Serena, que abans de ser matemàtica, havia estat una grandíssima aficionada a la lectura, coneix en Tom Haley, un escriptor a qui haurà de protegir i assegurar-se que compleix amb l’objectiu de l’operació.

Aquest és el punt de partida de la nova obra d’Ian McEwan, reconegut escriptor britànic autor de lloades novel·les com Expiació, Solar o Dissabte i segons els entesos, el retorn del millor McEwan. Una advertència, però: Operació Caramel no és una novel·la d’espies a l’ús. No ens trobem davant d’un retrat d’espionatge a l’estil Le Carré o Forsyth, sino que McEwan fa ús del contexte per a definir els personatges i la situació social i política que els ha tocat viure.

Efectivament, McEwan no es centra tan sols en el desenvolupament de la trama d’espionatge, sino que fa un retrat dels diferents personatges que van apareixent, el professor que recluta la Serena, el seu superior a l’MI5 i particularment en Tom Haley, objecte de la seva feina, sense deixar de dibuixar-nos un món absolutament masclista que ja recoineixem també a les primeres  aventures de James Bond.

Aquest interés per fer-nos veure més enllà de l’operació es concreta en una història que en ocasions sembla lenta, perquè és també un exercici de literatura dins de la literatura: McEwan es converteix en els seus personatges i escriu relats quan exerceix com a Tom Haley o fa crítica literària quan actua com a Serena. Aquesta sensació de lentitud es nota encara més quan la història es prepara pel final, que es tanca genialment tot i concentrar-se en les últimes vuitanta pàgines de la història.

Personalment, he trobat que el meu primer encontre amb les obres d’Ian McEwan ha resultat més que positiu. Puc dir sense cap mena de dubte que tornaré a repetir, només espero triar-ne una que m’agradi tant o més que aquesta.

Us deixo l’enllaç del primer capítol per a què hi pogueu fer un tastet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s