1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó

1960-Jordi_Mercader_Farres-9788466418157Autor: Jordi Mercader

Editorial: Columna

Any de publicació: 2014

Pàgines: 400

Sovint hi ha fets de la història del nostre país, ciutat o barri dels que hem sentit a parlar els nostres pares o avis, però que per un motiu o per un altre no hem arribat a conéixer mai prou bé. Els guardem a la memòria enmagatzemats a la categoria de “batalletes familiars”, però com que no ens pica prou la curiositat, no els donem més importància fins que un dia un documental a la tele, una notícia al diari o un llibre ens els tornen a posar pel camí.

Això és el que m’ha passat a mi amb la quarta obra de Jordi Mercader, “1960. Quan els nois amb corbata no anaven a la presó”. Tots sabem que el període del 1939 al 1975 va ser un dels més durs a Espanya i molts sabem que durant aquest període van sorgir personatges més o menys rellevants en la societat catalana, com l’alcalde Porcioles, el president Pujol o, ja cap al final, Salvador Puig-Antich. Personatges coneguts, alguns d’ells, per haver estat empresonats arrel de manifestar comportaments contraris al règim de Franco. El que passa és que sovint ens quedem en la generalitat dels fets.

En aquest cas, la novel·la es centra en els Fets del Palau, parant atenció en els esdeveniments que van començar amb la famosa frase de Luis de Galinsoga, director de La Vanguardia, “Todos los catalanes son una mierda” en una parròquia de Barcelona en sentir l’homilia del capellà en català enlloc de llatí o castellà. Unes paraules que van generar actuacions reivindicatives contràries al règim franquista aprofitant una visita del dictador a Barcelona.

Així que, si teniu una mica de curiositat per saber com és que en Jordi Pujol va passar set anys a la presó molt abans de ser President de la Generalitat, és gairebé indispensable la lectura d’aquesta novel·la de Jordi Mercader. Això o us en aneu a la biblioteca, però us ven asseguro que llegir aquesta història és molt més divertit (sense desmeréixer el valor de les biblioteques, eh?).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s