Aquesta casa està embruixada

CasaEmbruixadaAutor: John Boyne

Editorial: Empúries

Any de publicació: 2014

Pàgines: 304

Sovint, quan ens plantem davant d’un gènere literari del que no som lectors habituals, ens passa que en intentar fer una llista d’escriptors, ens trobem que amb prou feines som capaços d’anomenar ben pocs autors i, generalment, són els més coneguts. En el cas de la literatura de gènere terrorífic, surten noms com Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft i, per descomptat, l’inevitable Stephen King. Ara que, després de publicar-se,  Aquesta casa està encantada, potser d’aquí uns quants anys també podrem afegir John Boyne a la llista. Veurem cap a on es decanta aquest escriptor que, ara com ara, presenta una bibliografia força variada i extensa, tot i ser un escriptor relativament jove.

En aquesta novel·la, ens trobem amb l’Eliza Cayne, una jove mestra de 21 anys que en pocs dies pateix la mort del seu pare. Davant un futur en què es veu sense família ni amics que puguin ajudar-la, es decideix a abandonar Londres per anar a treballar com a institutriu de dos nens a Gaudlin Hall, al comtat de Norfolk. A la casa on va a treballar es trobarà amb uns nens que aparentment viuen sols, tot i que estan tutelats i vigilats pels treballadors de la casa, un jardiner, una cuinera i ella mateixa. Davant d’una sèrie de fets esfereidors, L’Eliza haurà de lluitar per ella i els nens a qui ha de protegir, encarant-se als habitants d’un poble ofegat pels costums i unes normes socials que només busquen mantenir les aparences.

Si espereu una novel·la amb un assassí que va deixant morts pàgina rere pàgina, no llegiu Aquesta casa està encantada, perquè la història és d’aquelles de les d’abans, a l’estil victorià, que ens porta a viure la narració envoltats per una boira espessa en un dia d’hivern atapeït de núvols. Ara, si el que us agrada són les històries intrigants, que mica en mica van revelant el misteri i on els personatges poden veure’s arrossegats per ànimes tormentades,  amb aquella sensació d’intranquil·litat que sovint tant agrada, aquesta nova publicació de Boyne pot ser un bon entreteniment.

Per donar-vos alguna referència cinematogràfica i literària,  podriem dir que Aquesta casa està encantada és una barreja entre Rebecca i Jane Eyre, tot amanit amb referències a Dickens i les seves obres, salvant les diferències, evidentment, perquè, amb tots els respectes cap a John Boyne, és molt difícil fer viure al públic de la manera que ho aconseguiren Daphne du Maurier, Charlotte Brontë o el mateix Charles Dickens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s