Librerías

LibreríasAutor: Jorge Carrión

Editorial: Anagrama

Any de publicació: 2013

Pàgines: 344

El post d’avui el dedico a un llibre una mica allunyat del tipus d’obres que acostumo a llegir, però que ha resultat ser una autèntica joia.

Diferent, en tot cas, perquè és una obra assagística i, si no estic equivocada, des que vaig començar amb el bloc, és la primera lectura d’aquest estil. Amb tot, l’obra està directament relacionada amb l’àmbit que ens envolta als lectors.

No se què en penseu els altres, però crec que puc dir sense equivocar-me massa que els que ens considerem amants dels llibres som, també, amants de les llibreries (i les biblioteques). I, al tanto, que no parlo simplement de llocs on venen llibres, sino d’aquells espais on triar un llibre es converteix en un moment especial, establint-se un diàleg entre els milers d’exemplars exposats i nosaltres mateixos fins que, després de mirar i mirar, tenim a les mans aquell llibre que ens crida, aquell que no sabem ben bé perquè hem de llegir.

Jorge Carrión ha dedicat unes tres-centes pàgines a fer una cronologia sobre el concepte de llibreria, no dedicant-se només a descriure físicament algunes de les llibreries més boniques i carismàtiques del món, sinó que ens parla també dels seus propietaris, dels anys en els quals van restar obertes (algunes de les que es referencien ja no existeixen) o dels habituals que les visitaven. I això és el que fa gran aquest assaig. Conéixer com la Sylvia Beach vivia i què va aconseguir que fos la Shakespeare & Company, la història que amaga l’Ulises de Joyce, els llibreters de la Bertrand Livraria de Portugal o de Ramon Vinyes, un català exiliat a Barranquilla i propietari de la mítica R. Viñas & Co. desapareguda a causa d’un incendi el 1923.

Perquè la gran habilitat que té Carrión és parlar no només de les deu o vint llibreries més conegudes del món, que també, sino de les que podem trobar sense anar molt i molt lluny, a la nostra mateixa ciutat (Laie, La Central, Pequod, +Bernat…), a pocs quilòmetres (Robafaves, Dòria…), a un cop d’avió (Lello, La Hune…) o travessant oceans (La Strand, City Lights…), perquè Carrión no parla només dels espais on comprar llibres, sino del perquè de la seva existència i del seu futur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s