El factor humà (Playing the enemy)

9788496735309Autor: John Carlin

Any de publicació: 2009

Editorial: La Campana

Pàgines: 376

A vegades, tenim la sort com a humans que apareixen personatges que amb la seva forma de viure i actuar ens recorden que hi ha altres maneres de resoldre conflictes sense necessitat de recórrer a la violència. Són persones amb la capacitat de veure més enllà, d’intuir un futur millor i capaces, sobretot, d’aconseguir convéncer qualsevol adversari de la seva mateixa idea amb una mirada, una encaixada de mans, un “Bon dia, com estàs?”. Sembla ser que Nelson Mandela era una d’aquestes persones i John Carlin, el periodista autor d’El Factor Humà, ens ho explica en aquest fantàstic assaig.

Aquest cop, no vull explicar massa sobre la història que es narra. Segur que molts heu vist ja la pel·lícula que el 2009 va rodar Clint Eastwood amb Matt Damon i Morgan Freeman com a protagonistes en els papers de François Pienaar i Nelson Mandela, respectivament.

Llibre i pel·lícula tenen en comú el mundial de rugbi del 1995 i la relació que s’estableix entre Mandela i Pienaar, però és bàsicament un fil conductor, perquè, tal i com es pot treure de la història, el rugbi és l’excusa (una excusa que es va demostrar absolutament imprescindible), perquè l’objectiu de Mandela era una empresa molt més important: unir un país totalment dividit, trencat i gairebé a punt de viure una guerra civil.

Aquest assaig m’ha permés conéixer una mica més un periode de la història que em va agafar ja tard per viure’l i que he conegut més pels llibres d’història i les diferents biografies publicades. Això sí, cap biografia, documental o article periodístic m’ha fet sentir el que he viscut de la mà de John Carlin, amb passatges absolutament carregats d’emoció.

No us puc dir res més que no us el deixeu perdre. En aquests temps en què els conflictes a Iraq, Siria o Israel sembla que no puguin tenir altra sol·lució que la intervenció militar, Mandela ens ensenya que sí que hi ha altres maneres i que amb treball dur, esperança i molta voluntat l’entesa és assolible.

Quin millor exemple podriem tenir?!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s