Quan siguis lliure

Quan siguis lliureAutor: Maria de la Pau Janer

Any de publicació: 2015

Editorial: Columna

Pàgines: 480

Feia cinc anys que Maria de la Pau Janer no publicava cap novel·la. Els seus seguidors esperaven des del 2010 quan va aparéixer Cartes que sempre he esperat i el Passions Romanes que el 2005 va guanyar el premi Planeta. Sí, just aquell any que alguns membres del jurat (Marsé, Regàs o Posadas) van carregar contra els participants, considerant que era un any de poca qualitat literària.

En qualsevol cas, està clar que a Maria de la Pau Janer, aquelles opinions no van afectar-la i ha continuant escrivint de la mateixa manera que sempre ho ha fet, amb cura pels detalls i amb una narració fluida que absorbeix el lector. La meva primera trobada amb la seva literatura va ser amb Orient, Occident i -casualment- ara m’hi retrobo amb Quan siguis lliure, una novel·la protagonitzada també per una dona i que ens porta altra vegada a l’Orient, en concret a Bagdad, de la mà de n’Aroa i Xarahzad, la famosa protagonista de Les mil i una nits.

La novel·la s’inicia quan n’Aroa, una dona de mitjana edat que havia nascut i viscut en un harem a Bagdad, és detinguda i empresonada per un delicte de tràfic de blanques a Barcelona. N’Aroa té a més una missió, ha de protegir un camafeu centenari que ha heredat de la seva àvia, la dona més poderosa de l’harem. En aquesta missió l’acompanyaran na Rebecca i na Milena, també relacionades amb en Henry – l’autèntic delinqüent- amb qui mantenen una relació difícil. No us explico massa més, perquè hi ha també un component d’intriga que ens fa, com a lectors, estar pendents de la narració.

Quan siguis lliure és una història de dones i per a dones, però sobretot, és una història sobre l’amistat i sobre com els vincles que es creen generen un sentiment de solidaritat, generositat i amor entre les persones. Com a curiositat, resalta la intenció de Janer de fer una adaptació de la llegenda de Xahrazad -des d’un punt de vista una mica diferent al de la història escrita-, la dona que va aconseguir salvar-se d’una mort segura mantenint l’interès del sultà de Bagdad explicant-li històries fantàstiques durant mil i una nits.

Recordo amb bastanta claredat que la sensació que em va quedar en acabar Orient, Occident va ser bastant més intensa i satisfactòria que amb aquest Quan siguis lliure, no obstant, si no sou excessivament exigents aquesta podria ser una lectura adequada per a les caloroses tardes d’aquest estiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s