Stoner

Imatge

Autor: John Williams

Any de publicació: 2012 (1965)

Editorial: Edicions 62

 

Un cop vaig llegir que a Espanya s’editen cada any uns 80.000 llibres. Aquestes xifres fan pensar en quants d’aquests 80.000 són realment mereixedors de ser publicats i quants formen part d’una moda, un llibre més que per aprofitar l’èxit del moment, veu la llum, havent estat rebutjat altres cops per baixa qualitat o per qualsevol altre motiu.

No obstant, de tant en tant, trobem petites perles. Llibres que, segurament, no formaran part de cap llista dels més venuts o valorats, però d’alguna manera deixen la seva emprempta en aquells que el llegeixen. Opino que precisament això és el que passa amb Stoner.

Stoner no és una novel-la d’aventures, ni segueix cap moda. És una història, de fet, bastant simple que es pot resumir amb molt poques paraules: la vida d’un noi, que marxa de casa per estudiar a la universitat  i es converteix en professor de literatura, durant els anys 30 als Estats Units. Però la gràcia de la novel-la no està en la història en sí, que també, sino més en com John Williams ens va introduint en aquest personatge i els que l’envolten, fent que el que podria semblar més aviat avorrit o sense interés, tingui una força d’atracció molt potent.

L’Stoner es va descobrint mica en mica. Està clarament construit des d’un bon principi, però ell no ho sap. Tot el que passa al seu voltant fa que vagi sorgint la persona i els valors que té, però que han pogut quedar ocults per les circumstàncies.

La novel-la es va publicar el 1965, però no ha estat fins fa un parell d’anys que ha començat a ser reconeguda i recomanada, quan el seu autor ja feia uns anys que havia mort. En recomano la lectura a tothom que tingui ganes de sentir la força interior d’un personatge que creix des de l’experiència de la duresa, la fam, la resistència i les conseqüències de les decisions (sovint doloroses) que ha de prendre per mantenir-se ferm en les seves conviccions i valors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s