Et donaré la terra

et_donare_terraAutor: Chufo Lloréns

Any de publicació: 2008

Editorial: Rosa dels Vents

Et donaré la terra ens situa a la Barcelona de l’any 1052 quan hi arriba Martí Barbany, el protagonista principal de la història. Fill de camperols, desesperats per una vida sense futur, escanyats pels privilegis dels nobles i sense drets per créixer i donar una vida millor al seu fill, en Martí fuig a Barcelona buscant una oportunitat que li permeti progressar. Les seves habilitats pels negocis, però sobretot la seva personalitat li donaran una vida plena d’èxits econòmics que ni tan sols hagués arribat a imaginar, tanmateix acompanyats de tràgiques vivències.

Paral-lelament a la història de’n Martí es desenvolupa la història d’una Barcelona en mans de Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, i de la comtessa Almodis de la Marca, els amors dels quals van fer perillar l’estabilitat i prosperitat de la ciutat catalana.

Fa uns quants anys ja que vaig topar amb Et donaré la terra, però no hi ha moment que hi pensi que no tingui un record especial per la novel-la.

El llibre es va publicar dos anys després de La catedral del mar que havia posat de moda la Barcelona medieval del segle XIV i que s’havia convertit en el llibre revel-lació del Sant Jordi de 2006, i semblava que havia de ser un d’aquells llibres que les editorials publiquen quan una temàtica o un estil té èxit, per aprofitar la moda.

Però tot i l’avinentesa, l’èxit que va aconseguir està justificat. Els detalls dels fets històrics que es desenvolupen al llarg de la vida dels protagonistes fan pensar en el gran treball de documentació que l’autor devia de fer, la descripció dels edificis, carrers o vestuari entre altres coses és conscient i et fa entrar en la història i et permet viure cada situació com si hi fossis allí.

Només li trobo una pega: al principi és una mica lent, però val la pena donar-li una oportunitat, no decebrà ningú que li agradi una bona novel-la històrica.

Anys després, es va publicar Mar de Foc, continuació temporal d’Et donaré la terra que igualment recomano.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s